Rubrică „Lecturi profesionale” vă invită să vă informaţi şi să diseminaţi articole din domeniul profesional.
Proiectul este axat pe recomandarea publicaţiilor, articolelor, studiilor lecturate de bibliotecarii universitari bălţeni. Scopul proiectului este de a valorifica cele mai relevante articole din domeniul biblioteconomiei şi de interes general. Lunar, bibliotecarii vor propune pentru lectură în pagina de blog, articole pe care le consideră în mod deosebit, că merită a fi recomandate şi colegilor. Proiectul explorează pasiunea pentru lectura profesională şi dezvoltarea cunoştinţelor. Fiecare bibliotecar trebuie să aibă la îndemână un minim de informații pentru a purta o discuție de orice nivel despre lectură, carte, bibliotecă și importanța acestora pentru membrii comunității.
Georgescu, Anca-Ionica. Biblioteca Digitală versus Biblioteca virtuală: Căutarea obiectelor digitale / A.-I. Georgescu // Axis Libri. – 2024. – Anul XVII, Nr 62. – P. 17-19. – ISSN 2734-4924. – Disponibil: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista
Bibliotecile digitale furnizează resurse, incluzând personal specializat, pentru selectarea, structurarea și relaționarea informației până la nivelul conținutului, oferirea accesului la informație, interpretarea, distribuirea, conservarea integrității și asigurarea persistenței în timp a colecțiilor de lucrări digitale în așa fel încât să poată fi şi rapid și economic disponibile pentru a fi utilizate de o mulțime de comunități. Bibliotecile digitale pot fi folosite atât în vederea informării, documentării și publicării, cât și în procesul de învăţare la distanţă (e-learning), prin dezvoltarea unei componente de interactivitate.
În biblioteca digitală pot fi introduse:
- descrieri bibliografice (monografii, seriale, analitice, carte rară, materiale audio/video etc);
- informație vizuală (text), audio-video (cărți scanate, cărți full-text, albume, materiale multimedia, adrese web);
- descrieri ale altor tipuri de obiecte (obiecte de patrimoniu cu imagini sau alte informații multimedia atașate).
Biblioteca virtuală are accepţiuni foarte diverse, toate pornind de la sensurile de virtual, de realitate virtuală. Realitatea virtuală este considerată în acest caz cea definită de contextul electronic. Sensurile bibliotecii virtuale pot merge de la o simplă pagină Web până la o bibliotecă într-o realitate tridimensională.
Biblioteca virtuală reprezintă un concept organizaţional care integrează, într-un context unitar, resurse electronice, tehnologii de informare și comunicare, utilizatori fără o precisă de limitare spaţio-temporale și, am mai adăuga, că și fără respectarea riguroasă a principiilor de construcţie, structurare, prelucrare, comunicare, utilizare, prezervare a resurselor informaţionale, exclusiv electronice.
În domeniul știinţific al Știinţelor Informării și Comunicării termenii de bibliotecă digitală și bibliotecă virtuală sunt consideraţi sinonime parţiale și de fapt când se vorbește de bibliotecă virtuală se are în vedere sensul mult mai concret și mai explicit al bibliotecii digitale.
De asemenea, autoarea ne relatează despre experienţa Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” din Galaţi, care nu are propriu-zis o bibliotecă digitală, ci o bibliotecă virtuală, în cadrul căreia resursele pot fi căutate în catalogul on-line WebOPAC de pe site-ul www.bvau.ro.
În finalul articolului autoare menţionează că, realizarea efectivă a unei biblioteci digitale implică competențe profesionale interdisciplinare, un anumit cadru tehnologic integrat într-un cadru social, economic și legislativ, adoptarea a numeroase și diversificate standarde precum și o nouă abordare conceptuală, managerială și de conținut a unor asemenea structuri informaționale.
Încă din Antichitate, de la crearea Bibliotecii din Alexandria (secolul al III-lea î.e.n.) și până la apariția bibliotecilor populare din secolul al XIX-lea, obiectivul fundamental al bibliotecilor a constat în strângerea și păstrarea documentelor de valoare, care să reflecte cunoașterea umană. Valorile culturale pe care le posedăm astăzi sunt întemeiate pe munca generațiilor din trecut.
Autoarea, în acest articol, prezintă care este rolul donației în bibliotecă. Donaţia este cea mai veche cale de completare a fondurilor unei biblioteci. Deci, cea mai mare parte a bibliotecilor constituindu-se printr-o donație, fie donație bănească, fie prin donarea în întregime a unei colecții sau biblioteci ce aparținea unei personalități.
Astfel, se creează două direcții de dezvoltare a abordărilor patrimoniului documentar, și anume: pe de o parte o conștiință a valorii de neprețuit și de neînlocuit, pe care o reprezintă fondurile documentare transmise din generație în generație pentru istoria și cultura poporului român, iar pe de altă parte, se creează o concepție și metodologie de conservare și restaurare. În finalul articolului, este susţinută ideea că un șir întreg de personalități au concurat la formarea ambelor direcţii, prin donațiile atât de valoroase ale bibliotecilor regale, colecțiilor private, bibliotecilor boierești și mănăstirești, bunuri moștenite de secole, constituite dintr-o perspectivă patrimonială, care astăzi, reprezintă fondurile vechi, rare și prețioase ale bibliotecilor noastre.
Diana Găină, bibliografă, Centrul de informare şi cercetare bibliografică

Angela Gheorghiţa de la Biblioteca Științifică Medicală a IP USMF „Nicolae Testemițanu”, menţionează, în articolul dat, importanţa colecţiilor particulare care prezintă un deosebit interes pentru cercetători. Articolul include colecția lui Alexei Molohov (1897−1966), fondatorul Catedrei de Psihiatrie, prorector pentru activitatea științifică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în perioada 1961−1962 şi cuprinde documente-unicat, în diverse limbi, preponderent în limba germană.
Autorul articolului, doctor în istorie Ion Valer XENOFONTOV, ne relatează despre apariția editorială: Cartea românească veche în Basarabia : Istorie, circulaţie, valoare documentară / Igor Cereteu ; Academia Română, Institutul de Arheologie, Iaşi, Muzeul Brăilei „Carol 1”, Institutul de istorie, Chişinău. - Bucureşti ; Brăila : Editura Academiei Române : Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, 2019. – 545 p. : fot. – (Basarabica / coord.: Victor Spinei, Ionel Cândea ; 12 ). – Apare cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi în cadrul parteneriatului cu Academia Română. – Bibliogr.: p. 431-452 şi în notele de subsol. – ISBN 978-973-27-3115-4. – ISBN 978-606-654-354-5, elaborată de istoricul Igor Cereteu, care reprezintă un eveniment științifico-editorial major în spațiul românesc.
- promovează dezvoltarea unei societăţi deschise și incluzive;
- oferă acces la informaţie, la tehnologii informaţionale și la alte resurse;
- valorifică patrimoniul cultural și sprijină pluralitatea culturilor;
- promovează alfabetizarea și cultura informaţiei, lectura și educaţia nonformală;
- oferă un forum pentru dezbateri și comunicare privind activităţile civice;
- prestează servicii conform necesităţilor membrilor comunităţii, în corespundere cu propriul regulament de organizare și funcţionare;
- oferă acces egal și nediscriminatoriu la serviciile de bibliotecă tuturor membrilor comunităţii, indiferent de gen, vârstă, apartenență etnică, dizabilitate;
- contribuie, prin mijloace specifice, la procesul de instruire, formare și cercetare;
- colecționează, prelucrează, păstrează, gestionează și diseminează documente de bibliotecă;
- biblioteca poate avea și alte funcţii stabilite prin regulamentul-cadru de organizare și funcţionare a bibliotecilor, precum și prin propriul regulament de organizare și funcţionare.
Autoarea prezintă experienţa avansată a Bibliotecii Naţionale din Norvegia privind dezvoltarea şi digitizarea colecţiilor, serviciile de bibliotecă, asigurarea profesională a funcţionării bibliotecilor de toate tipurile. Sarcina principală a BNN este „păstrarea trecutului pentru viitor”. Sistemul norvegian de biblioteci este prezentat prin prisma Bibliotecii Publice Centrale din Oslo.
- să se afirme ca una dintre cele mai interesante şi moderne biblioteci naţionale din Europa;
- să conserve, să acorde acces şi să distribuie activ patrimoniul cultural prin dezvoltarea serviciilor moderne de bibliotecă digitală;
- să fie o sursă şi o infrastructură pentru cercetare, învăţare, cultură şi dezvoltare a limbii;
- să contribuie la transformarea bibliotecilor de cercetare şi publice în instituţii active şi de actualitate ale societăţii.
- să fie o infrastructură centrală pentru toate bibliotecile;
- să faciliteze utilizarea conţinutului digital şi dezvoltarea de noi servicii digitale;
- să facă publicitate şi să stimuleze servicii de bibliotecă mai bune;
- să conducă un dialog cu bibliotecile şi cu fondatorii acestora;
- să administreze Legea bibliotecii.
Vă îndemnăm să accesaţi numărul recent IFLA Journal, care este o revistă internațională ce publică articole despre biblioteci, servicii de informare și problemele sociale, politice și economice ce influențează accesul la informații prin intermediul bibliotecilor. Revista publică cercetări, studii de caz și eseuri care reflectă spectrul larg de interese al profesiei la nivel internațional. Fiecare număr al revistei este disponibil în Acces Deschis după publicare pe site-ul web al IFLA.
- Flexibilitate: munca la domiciliu permite mai multă flexibilitate a programului de lucru. Angajații care lucrează de acasă sunt mai dispuși să accepte un program flexibil, inclusiv lucrul în timpul weekend-ului.
- Retenție îmbunătățită a angajaților: lucrul la domiciliu poate ajuta la păstrarea angajaților care, muncind de acasă, pot fi mai aproape de familie, de copii.
- Atragerea de noi talente: pentru activitățile de creație, munca la domiciliu poate fi oferită ca un stimulent pentru a atrage angajați care nu sunt obișnuiți cu rutina muncii de birou.
- Productivitate crescută: lucrul de acasă poate presupune un mediu mai liniștit, cu mai puține întreruperi, fapt care se poate traduce în muncă mai susținută, într-un grad mai mare de concentrare.
- Sănătate și bunăstare a personalului: lucrul de acasă elimină distanța și timpul petrecut pe drum spre și dinspre birou, astfel, elimină un posibil factor de stres al angajaților.
- Beneficii financiare: economii la spațiile de birou, rechizite de birou, facturi de utilități, transport și alte facilități.
- Mai puține absențe din cauza bolii: faptul că angajații lucrează izolat, diminuează șansele răspândirii anumitor infecții virale cauzate de mase de oameni din transportul în comun, locuri aglomerate etc.
- Mai puțină nevoie de vacanțe: lucrul de acasă poate fi o pauză de la birou, chiar dacă personalul continuă să își desfășoare activitatea curentă.
- Munca de acasă nu li se potrivește tuturor: lucrul de acasă s-ar putea să nu fie potrivit personalității sau abilităților fiecărui angajat. Unii ar putea prefera rutina și structura pe care le oferă lucrul într-un mediu de birou. Alții pot prefera interacțiunea personală cu colegii și, de asemenea, au nevoie de îndrumare față în față de la superiorul ierarhic pentru a-și putea îndeplini obiectivele.
- Personalul se simte izolat: persoanele care lucrează de acasă pot simți o deconectare de la colegii lor, dar și de la organizația în ansamblu, pe care o permite în mod natural mediul de birou.
- Distragerea atenției: deși munca la domiciliu elimină distragerile care pot apărea la birou, dacă un angajat nu deține un spațiu de lucru dedicat, suficient de liniștit acasă, acesta poate fi ușor distras de zgomotele din gospodărie sau de alți membri ai familiei.
- Epuizare potențială: în situația în care un birou oferă o distincție clară între muncă și viața de acasă, lucrul la domiciliu poate face adesea ca angajații pur și simplu să uite să facă diferența între viața profesională și cea personală.
- Risc din punctul de vedere al securității informațiilor: Există un risc crescut în cazul în care laptopurile sunt luate acasă și necesitatea ca personalul să acceseze serverele de la distanță.
- Impact negativ asupra sănătății mintale: munca de acasă poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a angajaților dacă aceștia nu reușesc să găsească o rutină potrivită pentru ei, încât să nu se simtă izolați, dar, mai ales, să poată separa munca de acasă de viața de acasă.
- Nu toate locurile de muncă / toate activitățile se pretează pentru munca la domiciliu: lucrul de acasă se potrivește mai bine unor locuri de muncă decât altora.
- rapiditate în regăsirea informațiilor;
- preferință pentru imagini mai mult decât pentru text;
- multifuncționalitate;
- preferință pentru rețelele de socializare și colaborare (partajare, discuții);
- omniprezența tehnologiei în viața lor (se simt incomod dacă le lipsesc smartphone-urile sau internetul);
- rezolvarea rapidă a intereselor prin intermediul tehnologiei informației.
În acest articol autoarea prezintă designul cercetării care reprezintă planul de acțiune pentru investigația de cercetare şi stabilește procesele, procedurile majore pe care intenționăm să le urmărim. Designul de cercetare este un document tehnic care este elaborat de unul sau de mai mulți cercetători și utilizat de aceștia ca ghid sau plan pentru realizarea unui studiu de cercetare. Un design de cercetare trebuie să răspundă la următoarele întrebări: ce veți cerceta?, de ce doriți să realizați această cercetare și cum veți cerceta?
- a face aceste decizii explicite;
- a preciza de ce au fost făcute;
- a se asigura că sunt consecvente între ele;
- a permite evaluarea critică.
- Identificarea clară a problemei de cercetare și justificarea selecției acesteia, în special, în legătură cu orice designuri alternative care ar fi putut fi utilizate.
- Examinarea și sintetizarea literaturii publicate anterior, asociată cu problema de cercetare.
- Specificarea clară și explicită a ipotezelor privind problema de cercetare.
- Descrierea informațiilor și/sau a datelor care vor fi necesare pentru o testare adecvată a ipotezelor și explicarea modului în care vor fi obținute aceste informații și/sau date.
- Descrierea metodelor de analiză care vor fi aplicate datelor pentru a determina dacă ipotezele sunt adevărate sau false.
- Designul cercetării este, de obicei, inclus în introducere. Analizând publicațiile de specialitate care au utilizat același design de cercetare, putem concluziona printr-o idee generală despre cea ce trebuie de făcut. Acest lucru ne poate ajuta să dezvoltăm o schiță pe care putem s-o urmăm pentru elaborarea studiului.
- Designul de tip experimental este un proiect al procedurii care permite cercetătorului să mențină controlul asupra tuturor factorilor care pot afecta rezultatul unui experiment.
- Desingul de tip descriptiv ajută cercetătorul să răspundă la întrebări de tipul: cine, ce, când, unde și cum. Cercetarea descriptivă este utilizată pentru a obține informații privind starea actuală a fenomenelor și pentru a descrie „ceea ce există” în ceea ce privește variabilele sau condițiile dintr-o situație.
- Un design de tip explorator este realizat cu privire la o problemă de cercetare, atunci când există puține sau nu sunt deloc studii anterioare la care să se facă referire sau să se bazeze pentru a prezice un rezultat.
- Un design longitudinal urmărește același eșantion în timp și face observații repetate. De exemplu, cu sondaje longitudinale, același grup de oameni este intervievat la intervale regulate, permițând cercetătorilor să urmărească schimbările în timp și să le relaționeze cu variabile care ar putea explica de ce apar schimbările.
- Cercetarea-acțiune este o strategie de cercetare ce presupune dia-gnosticarea problemelor, planificarea și implementarea acțiunilor de reducere sau eliminare a disfuncționalităților, concomitent cu monito-rizarea schimbărilor sociale induse.
- Un studiu de caz este un studiu aprofundat al unei anumite probleme de cercetare, mai degrabă decât un sondaj statistic sau o cercetare comparativă cuprinzătoare. Este adesea folosit pentru a re-strânge un domeniu foarte larg de cercetare la unul sau câteva exemple ușor de cercetat.
- Cercetările de cauzalitate au în vedere identificarea relațiilor dintre variabile de tip cauză – efect, ele sunt proiectate pentru a înțelege un fenomen în termeni de enunțuri condiționale sub forma „Dacă X, atunci Y”. Acest tip de cercetare este utilizat pentru a măsura modul în care o anumită modificare va afecta normele și presupunerile existente.
- Scopul unui design de cercetare istorică este colectarea, verificarea și sintetizarea dovezilor din trecut pentru a stabili fapte care susțin sau infirmă ipoteza.

- alinierea la LRM (Library Reference Model)
- prezența componentelor noi
- modularitate
- extensibilitate
- mai multă claritate
- mai multă valoare pentru catalogatori și agențiile de catalogare.
- s-au pregătit documentele de bază pentru lucrările ulterioare și s-au preluat deciziile corespunzătoare;
- s-au elaborat fluxurile de lucru adecvate;
- a fost elaborat setul de elemente pentru ISBDM;
- au fost elaborate primele proiecte privind alinierea standardului ISBD la IFLA LRM;
- s-au stabilit, în toamna anului 2022, două subgrupe de lucru care să se ocupe de specificații și granularitatea descrierii și de adaptarea exemplelor la prevederile noului standard
- în aprilie/mai 2023 proiectul ISBDM va fi prezentat Grupului de Revizuire (ISBD Review Group);
- proiectul ISBDM va fi supus dezbaterilor publice pentru prima oară într-un seminar web în cadrul conferinței WLIC 2023;
- în septembrie/octombrie 2023, prima variantă oficială a ISBDM va fi supusă adoptării de către ISBD Review Group;
- până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, noul standard ISBDM va fi supus analizei la nivel mondial;
- în februarie/martie 2024, varianta finală rezultată în urma comentariilor specialiștilor din întreaga lume va fi redirecționată către Committee on Standards;
- publicarea în anul 2024 a noului standard ISBDM.
- identificarea patrimoniului național documentar;
- conservarea şi prezervarea patrimoniului documentar;
- valorificarea şi asigurarea accesului necondiționat la patrimoniul documentar;
- conștientizarea importanței prezervării şi salvgardării acestuia
- Biblioteca Națională a Republicii Moldova;
- Centrul Naţional de Studii Literare şi Muzeografie „M. Kogălniceanu”;
- Biblioteca Centrală a Universităţii de Stat din Moldova;
- Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe din Moldova;
- Muzeul Pedagogic Republican;
- Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei;
- Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală;
- Biblioteca Universităţii de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”;
- Biblioteca Republicană Ştiinţifică Agricolă a Universităţii Agrare de Stat din Moldova;
- Arhiva Naţională a Republicii Moldova;
- Muzeul Naţional de Arte Plastice;
- Biblioteca Ştiinţifică Universitară a Universităţii de Stat din Bălţi;
- Camera Naţională a Cărţii;
- Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Universităţii Pedagogice din Tiraspol
- masa rotunda din 15 decembrie 2018 cu genericul „Programul Național „Memoria Moldovei”: Realizări și perspective”;
- atelierul „Politica de prezervare a colecțiilor de documente” din 21-23 martie 2018, livrat de doi reprezentanți ai Bibliotecii Congresului a Statelor Unite ale Americii: Nancy Lev-Alexander, specialist în stabilizare a colecțiilor și conservare preventivă, și Alan Haley, specialist în prezervare;
- atelierul „Tehnologii și metode inovaționale în restaurarea documentelor vechi”, formatori: Susan Peckham, conservator senior hârtie, și Daniel Paterson, conservator senior carte rară, Biblioteca Congresului SUA, din 4-7 decembrie 2018.
Man, Raluca. Deichman Bjørvika (Oslo), desemnată cea mai bună bibliotecă publică a anului 2021 / R. Man // Biblioteca. – 2021. – Nr. 5 – P. 32-37. – ISSN 2668-618X. – Disponibil: https://www.bibnat.ro/dyn-doc/publicatii/Revista-Biblioteca-5_2021.pdf
Federația Internațională a Asociațiilor de Bibliotecari și Biblioteci (IFLA) a acordat Premiul Biblioteca Publică a Anului, onorând bibliotecile publice noi și inovatoare. În căutarea câștigătoarei din acest an, juriul a redus lista celor 32 de biblioteci la 5 nominalizări. Premiul Biblioteca Publică a Anului este acordat, în fiecare an, celei mai bune biblioteci publice din lume – o bibliotecă publică recent construită, care combină arhitectura funcțională cu soluții IT creative și care include cultura locală cu dezvoltarea digitală. Bibliotecile nominalizate se disting prin reciclarea durabilă a materialelor, lumina naturală încorporată în clădiri și multe detalii arhitecturale unice.
În discursul pentru decernarea premiului, președintele juriului, Jakob Lærkes, a declarat: „Premiul Bibliotecii Publice a Anului” se referă la omagierea modelelor, iar biblioteca câștigătoare - Deichman Bjørvika - este un exemplu strălucitor. O clădire frumoasă și impresionantă care servește drept exemplu de urmat pentru viitoarele clădiri de biblioteci. Această bibliotecă respectă mai mult decât criteriile de îndeplinit pentru câștigarea premiului, iar juriul internațional a fost deosebit de impresionat de modul în care clădirea combină conștientizarea mediului înconjurător cu flerul arhitectural. Deichman Bjørvika arată cum bibliotecile pot funcționa ca instituții care reunesc oamenii în zone urbane mari, orașe și comunități locale.
Biblioteca Deichman Bjørvika include o sală/scenă multifuncțională mare, cinema, ateliere, sală de lectură, expoziții, săli scenografice, săli de curs, săli de ședințe, săli liniștite și diverse locuri de relaxare, zone de închiriere cu restaurant și activități, locuri de muncă pentru 100 de angajaţi. Totul a început în 1785, când norvegianul Carl Deichman, cancelar, om de afaceri și patron al artelor și științei, a lăsat moștenire colecția sa de 6.000 de cărți, pe care le-a donat cetățenilor din Christiania (acum Oslo).
În 2021, 236 ani mai târziu, moștenirea sa a devenit o bibliotecă publică unică, pe șase etaje, centrată în jurul unui sistem automat de sortare a cărților, desemnată cea mai bună bibliotecă publică din lume. Deichman Bjørvika are 13.500 de metri pătrați de suprafață distribuită pe șase etaje și un subsol, toate fiind dedicate diferitelor tipuri de învățare.
În prezent, biblioteca are 450.000 se resurse specifice (cărți, periodice, audiobook-uri, resurse audio-video, casete, CD-uri, DVD-uri, instrumente muzicale etc.) în peste 40 de limbi iar accesul la colecții și servicii se face pe baza unui card de bibliotecă de la Deichman sau a unui card de împrumut național. Împrumutul la domiciul sau în sălile de lectură pentru cărți, resurse audio-video, instrumente muzicale și rezervarea pentru cabinetele individuale de studiu sunt gratuite.
Toate resursele și materialele de bibliotecă au fost aduse în noul spațiu prin intermediul unei firme de transport iar angajații s-au ocupat de despachetarea și aranjarea lor. Programul bibliotecii este generos: Luni-Vineri: 08:00-22:00 și Sâmbătă-Duminică: 10:00-18:00.
Biblioteca Deichman Bjørvika este un centru de cunoaștere și înțelepciune, aventură și tehnologie, incluziune, un mod de a combate singurătatea, excluziunea și radicalizarea urbană. Biblioteca din Oslo a devenit, de la deschiderea sa, cel mai ospitalier și popular loc de întâlniri grație atât amplasamentului, cât și programului extins de funcționare.
Stela Covalciuc, bibliotecar
Secţia de Relaţii cu publicul, Biroul Săli de împrumut
Anul 2021 a fost unul important pentru Grupul de revizuire ISBD și prin împlinirea a 10 ani de la publicarea ISBD Consolidated Edition, moment în care s-a considerat că este necesară o actualizare a conținutului standardului pentru a satisface nevoile urgente ale comunităților identificate în această perioadă.
- extinderea gamei de resurse (sunt incluse sursele nepublicate de orice fel, cu accent pemanuscrise, hărți, părți componente) și stabilirea modului de descriere a acestora;
- elaborarea unor descrieri bibliografice mai amănunțite, mai detaliate;
- clarificarea și dezvoltarea unor elemente bibliografice care aduc mai multe informații în descrierea unor tipuri de resurse;
- clarificarea anumitor ambiguități și diferențierea conceptelor apropiate;
- corectarea unor erori tipografice și de altă natură detectate în acești 10 ani de folosire a standardului;
- completarea cu prevederi pentru aplicarea ISBD la descrierea părților componente;
- introducerea unor elemente bibliografice noi, considerate a fi necesare, în zonele descrierii și în glosar;
- îmbunătățirea și aprofundarea descrierilor bibliografice prin reorganizarea zonelor descrierii ISBD;
- adăugarea unor exemple care conțin noile prevederi pentru a veni în sprijinul celor care utilizează standardul.
- introducerea resurselor nepublicate alături de cele publicate. Domeniul de aplicare a acestei extinderi are în vedere ca ISBD să nu vină în contradicție cu standardele utilizate în cazul colecțiilor de arhivă, prin urmare nu mai este un standard doar pentru resurse publicate. Includerea acestor tipuri de resurse a necesitat introducerea unor elemente noi, și anume: Proces de producție în Zona 0 – Zona formei conținutului și a tipului de suport, Mențiuni nepublicate în Zona 3 – Zona datelor specifice anumitor materiale sau tipuri de resurse, extinderea denumirii Zonei ediției în Zona ediției, redactării, versiunii etc.
- actualizări aduse resurselor cartografice ce conţin explicații pentru cartografia cerească, prin trecerea în Zona 3 a unor elemente bibliografice care se găseau în Zona notelor: emisfera cerească, epocă și magnitudine, tocmai pentru a obține o descriere mai aprofundată a acestui tip specific de resurse;
- adăugarea părții componente ca obiect nou al descrierii bibliografice, deci resursă, care nu este publicată separat, ci este publicată cu, în sau ca parte a unei resurse gazdă, alături de resursa dintr-o singură parte, cu mai multe părți și resursele în continuare.
„Volumul de față este prima lucrare monografică românească asupra revistelor științifice apărute la noi. Rolul și importanța acestui tip de publicație, într-o epocă în care trebuie revalorificată în permanență informația, ca resort al descoperirilor și progresului, sunt analizate cu acribie de autoare plecând chiar de la apariția acestui suport de date științifice până în epoca stakeholder-ilor.”Mircea Regneală

Elena Cristian,
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
„A citi înseamnă a învăţa. E o formă de experienţă sau, mai bine zis, un multiplicator pentru experienţele noastre: căci dacă ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viaţă de om, am fi foarte săraci”Nicolae Manolescu
- asigurarea transparenței și amplificarea comunicării profesionale;
- creșterea numărului de citări ale publicațiilor cercetătorilor/specialiștilor în domeniu;
- promovarea imaginii domeniului și cercetătorilor în mediul informațional global;
- sporirea competitivității, vizibilității și impactului rezultatelor activității de cercetare în domeniul biblioteconomiei și științelor informării la nivel național şi internațional;
- lărgirea și facilitarea accesului publicului interesat la colecția de specialitate în formatul online, în mod deosebit al personalului de specialitate – în scopul dezvoltării competențelor profesionale, susținerii potențialului inovațional și creativ, avansării în carieră;
- fundamentarea unui sistem fiabil și accesibil de analiză bibliometrică (a publicațiilor în domeniul biblioteconomiei și științelor informării din Republica Moldova).
Astăzi, în sec. XXI, un bibliotecar modern trebuie să fie capabil să ofere informație de calitate, în formate și pe suporturi diferite, de la cartea tradițională, la bazele de date on-line, înregistrări audio-video, până la resurse electronice și digitale.

- Veți avea o productivitate mult mai mare la locul de muncă, unde vă veți simți mult mai bine;
- Veți avea mai mulți prieteni;
- Colegii și utilizatorii dvs, vor fi mulțumiți și se vor implica mai mult;
- Veți fi mai sănătos, mai fericit.”