10 iunie, 2024

Start Şcolii de Vară pentru bibliotecari, 2024

La Biblioteca Ştiinţifică a USARB, în data de 10 iunie 2024, a demarat cea de-a VIII-a ediţie a Şcolii de Vară pentru bibliotecari. Orele se vor desfăşura în perioada 10-14 iunie şi vor oferi o dezvoltare profesională de îmbunătățire a cunoștințelor și abilităților în domeniul biblioteconomiei și al serviciilor de bibliotecă. 

În cadrul primei întruniri, bibliotecarii şi-au îmbunătățit competențele profesionale și personale prin explorarea unor subiecte importante și de actualitate: Psihologia Pozitivă în dezvoltarea personală și profesională, Inteligența Artificială în biblioteci și Cercetarea Etnografică.

În cadrul mesei rotunde Implicațiile psihologiei pozitive în dezvoltarea personală și profesională, formator Silvia BRICEAG, doctor în psihologie, conferențiar universitar USARB, a relatat despre aspectele pozitive ale vieții umane, precum fericirea, bunăstarea și potențialul uman, care sunt ţintele dezvoltării personale şi conceptele cheie ale psihologiei pozitive. Participanții au învățat cum să-și identifice și să-și folosească punctele forte, contribuind astfel la bunăstarea lor personală și la crearea unei atmosfere primitoare în bibliotecă. 

Sesiunea dedicată cercetării etnografice, formatori: Angela HĂBĂŞESCU, Olga DASCAL a oferit formabililor cunoștințe esențiale pentru înțelegerea profundă a comunității pe care o deservesc. Prin metode de observare participativă și interviuri, participanții au învățat cum să colecteze și să analizeze date despre comportamentele și nevoile utilizatorilor.

Un alt subiect important a inclus Inteligența Artificială (IA) în biblioteci: o resursă pentru bibliotecari sau o amenințare? formator Tatiana PRIAN. Participanții au avut ocazia să afle despre modul în care AI poate fi utilizată îmbunătățind eficiența operațională și experiența utilizatorilor, ce este un Prompt şi care sunt funcționalitățile cheie ale ChatGPT Sidebar, Narakeet. De asemenea, s-au discutat potențialele provocări și amenințări pe care AI le poate aduce, precum și modurile de a le gestiona. Această sesiune a oferit atât teorie cât și activități practice, precum cunoștințe necesare pentru a înțelege și utiliza inteligenţa artificială în activitățile zilnice în bibliotecă.

Școala de Vară pentru bibliotecari reprezintă un pas important în direcția modernizării și îmbunătățirii serviciilor bibliotecii. Prin participarea la aceste ore, bibliotecarii universitari bălţeni au obţinut cunoștințe necesare pentru a integra eficient tehnologiile de inteligență artificială în activitățile de bibliotecă, sporind astfel calitatea serviciilor oferite comunității.

Foto