12 noiembrie, 2019

Manual pentru scrierea academică

Scrie pentru a fi înţeles, vorbeşte pentru a fi ascultat, citeşte pentru a creşte
 Lawrence Clark Powell, bibliotecar, critic literar, bibliograf și autor a peste 100 de cărți.
Recent, colecţia Bibliotecii Ştiinţifice a fost îmbogăţită cu lucrarea autorilor Gerald Graff şi Cathy Birkenstein:  Manual pentru scrierea academică : Ei spun/Eu spun, editată la Piteşti : Paralela 45, 2015. - [239] p., în pag. multiplă. - SBN 978-973-47-2207-5, în variantă xeroxată. Traducerea din limba engleză a fost făcută de Laura Poantă.

Lucrarea este la cea de a treia ediţie, care adaugă un nou capitol scrisului despre literatură la capitolele deja existente în ediţia a doua, ce includ scrierea în domeniul ştiinţelor.

Scopul central al prezentei cărți este să demistifice scrierea academică prin întoarcerea acesteia la rădăcinile sale sociale și conversaționale. Informaţia pe care o putem utiliza în scris sau în timpul convorbirii este explicată şi ilustrată, sub formă de şabloane.

Şabloanele din carte reprezintă un suport pentru studenţi, dar pot fi aplicate şi de persoanele interesate de scrierea academică, ajutându-i: să rezume ce spun alţii, să încadreze un citat cu propriile lor cuvinte, să indice opinia căreia îi răspunde scriitorul, să observe trecerea de la punctul de vedere al sursei la cel propriu autorului, să ofere probe pentru acest punct de vedere, să răspundă la contraargumente şi să explice, până la urmă, miza.