05 iulie, 2021

Breviaria Bibliothecaria : Revistă de bibliologie şi ştiinţa informării

Revista „Breviaria Bibliothecaria” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca este nu numai despre bibliotecă, ci, mai ales, despre oamenii bibliotecii, despre bibliotecari și cititori, deopotrivă, despre cărți și despre viitorul cu cărți, indiferent pe ce format vor fi citite, despre sentimente, emoții, întâmplări din preajma cărților și din interiorul bibliotecii. Această resursă informaţională reprezintă o istorie prezentă în trăiri, vie în amintiri și plină de speranță pentru viitorul culturii și al cărților. Colectivul redacţional al revistei este alcătuit din următoare persoane: Florina Ilis, Anca Chiorean, Paula Cotoi, Eva Szegedi, Liana Grigore.

Până acum au fost editate 7 numere ale revistei „Breviaria Bibliothecaria”.

Primul număr al revistei autorii l-au dedicat perioadei pandemiei, precum și a stării de alertă care a restrâns și limitat accesul la informaţie. În acest răstimp bibliotecarii s-au mobilizat și, în cele din urmă, a demarat un amplu și complex proiect de digitizare a publicațiilor necesare bunei desfășurări on-line a activităților din bibliotecă, astfel au fost satisfacute nevoile de lectură şi cercetare ale utilizatorilor în susţinerea procesului educativ.

Nr. 2 include informaţii despre principala condiție a funcționării unei biblioteci, care este reprezintată de existența unor fonduri bogate de publicații, dar și organizarea modernă a unor spații care să permită accesul la cărți, precum și lectura acestora în cele mai bune condiții.

Nr. 3 pune la dispoziţie utilizatorilor secvenţe din istoria Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napocaj: Szabó Károly, primul director al Bibliotecii Universitare din Cluj, Ferenczi Zoltán - istoric literar, bibliotecar, membru al Academiei Maghiare de Științe, BCU Cluj − „Fondul Nae Antonescu” (fragmente de corespondență).

În nr. 4 sunt editate articole ce pun în valoare mai multe aspecte ce ţin de bibliotecă: evoluţia legătoriei manuale – sec. I–XV, Emil Racoviţă inovator în documentarea ştiinţifică, digitizarea bibliografiilor de curs la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca - Studiu de caz: Facultatea de Psihologie-Științe ale Educației.

Redacția revistei „Breviaria Bibliothecaria”, în nr. 5 a lansat ancheta: Cui îi e frică de era digitală?, iar în nr. 6 sunt expuse răspunsurile bibliotecarilor din diverse servicii ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, la ancheta anterioară, privind impactul erei digitale asupra lecturii şi cum va arăta bibliotecarul erei digitale.

Nr. 7 cuprinde studii despre memoria anului 1918 în comunism, politica de achiziţii a bibliotecilor germane între 1933-1945 şi un sondaj despre preferinţele de lectură ale studențiilor clujeni.